onsdag 28. mars 2012

Pizzabaker med ryggsmerter


Ryggsmerter er en tilstand vi ser mye til som både osteopater og fysioterapeuter. Her om dagen fikk jeg inn en pizzabaker med akutte korsryggsmerter. Tiden var knapp, pizzaer skulle i ovnen!

Etter en halvtime med undersøkelse var det bare å begynne å behandle..

Her er litt om hvordan vi tenker rundt akutt ryggbehandling. I osteopatien bruker vi ofte myke fascie og muskelteknikker sammen med manipulasjonsteknikker. Teknikkvalget baserer seg på hva man finner ved undersøkelse. I tillegg har vi gode retningslinjer basert på ryggforskning, f.eks european guidelines of low back pain. som er til god hjelp for oss i helsevesenet. Enkelt ryggsmerter velger vi også å videresende til annet helsepersonell for komplimenterende undersøkelse. Dette er tilfelle ved enkelte "spesifikke ryggsmerter" hvor kirurgi bør vurderes. Vi på SPOF er svært nøye i undersøkelsen for å kartlegge ev. slike tilstander.

(ps. vi gjør oppmerksom på at disse pasientbeskrivelsene er helt anonyme, og at små endringer kan gjøres for at pasienten ikke skal kunne kjennes igjen)

lørdag 3. mars 2012

Pasient med krystallsyke


I noen innlegg fremover tenker vi å presentere ulike spennende pasientkasus. Tenker dette kan være interessant og kanskje til hjelp om noen av dere leserne har lignende symptomer..

Første kasus var en dame på 46 år som kom inn med svimmelhet denne uken. Svimmelheten hadde oppstått akutt for en drøy uke siden, hadde en karakter hvor damen opplevde at "verden snurret", hun var kvalm, ustødig og dette ble verre av hodebevegelser. Hun var henvist fra sin fastlege med krystallsyke / BPPV. Ganske riktig var undersøkelsen tydelig på at dette rett diagnose. Det som er spesielt interessant med denne diagnosen er hvor raskt man responderer på enkel behandling (se bilde under). Etter bare 15 minutter kunne damen gjøre alle hodebevegelser uten å utløse svimmelhet ..spennende!

Takker for henvisning fra lege. Utrolig bra når det stilles gode diagnoser og bra for pasienten at de henvises raskt. Les her om at svimmelhet koster samfunnet 120 millioner i året.