onsdag 10. desember 2014

Mer skader på kunstgress?

Oppblomstringen av kunstgress baner på Sørlandet har gledelig ført til tidligere oppstart for unge lystne spillere.. Det er i den sammenheng fint å kunne meddele at fotball på kunstgress statistisk sett ikke fører til flere skader enn på naturgress. De siste årene har større studier dokumentert dette, les mer her.

Likevel er det mange spillere som relaterer sine plager til spill på kunstgress. Kanskje kan årsaken til dette være stadig bytte av underlag fra naturgress til kunstgress. Studier har vist at slikt bytte kan gi økte plager, se her. Nå har det kommet et forebyggende tiltak for dette. I Danmark har de vist at støtabsorberende såler kan redusere disse plagene. Spennende! Prøv det gjerne ut.. Les mer om den Danske studien her.

tirsdag 21. oktober 2014

Fysisk høst..

Høsten har kommet og naturens farger kaller en ut i friluft. Den friske høstlufta gir mange gode assosiasjoner med gåturer, jogging, jakt og kaffe på bålet. Trening har en veldokumentert positiv effekt på kroppen vår.. Forebygging av ryggplager, bedret tarmfunksjon, bedre evne til å mestre stress, bedre søvn for å nevne noe. Les mer her.
La Norges vakre natur inspirere deg til en aktiv høst, eller kanskje en planlagt skitur til vinteren, eller en fjelltur til sommeren. Mulighetene er mange, se denne filmen her. God tur! Se mulighetene.

http://vimeo.com/107469289

torsdag 11. september 2014

Bør man flytte belastningen bort fra smerteområdet?

I det siste har det vi diskutert mye fysikk / biomekanikk på jobb. Er det hensiksmessig i behandling rehabilitering å flytte belastningen fra et smerteområdet? Dette er en interessant debatt. Ved å gjøre dette vil man trolig oppleve en vesentlig reduksjon i smerten intensitet og frekvens, men vil belastningen føre til et problem et annet sted? La oss ta opp noen aktuelle problemstillinger..

Mange mosjonister sliter med kneproblemer. Dette er smerter som gjerne tilkommer utover i økta hvor kneet møter sin grense for hva det tåler av støtbelastning. For å undersøke årsakene til belasningen gjør vi ofte en løpsanalyse og ser løperen i sakte film. Dette viser kanskje et klassisk hælfot isett og en noe sammensunket rygg med lite bevegelse i bekkenet. Hva om vi her legger om løpssettet til forfotslanding, øker stegfrekvensen og trekker albuene bakover? Dette gir en rettere rygg, lavere makspeak på kompresjonen og kortere kompresjonsfase i kneet. Noe som gjerne gir en betraktelig smertereduksjon.. Men samtidig gir det økt belastning på legger og bekken, er det uproblematisk? Trolig ikke, men om man gjør endringen over tid kan dette gi kneet den tiden det trenger til å bli bra, ev. permanent det som skal til for å kunne fortsette å løpe..

Et annet eksempel er ensidig ryggsmerter, tilkommet over tid og akutt forverret seg etter en dag med graving i hagen. Her finner man ofte asymmetriske bevegelsesutslag, ledd som står i ulike posisjoner knyttet opp til samsvarende muskulære spenninger. Skal man løsne opp i alle disse assymmetriene eller er noen av disse hensiktmmessige kompensasjoener for andre kroniske plager, f,eks en ensidig hofteslitasje. 

Dette er utfordrene spørsmål som krever gjennomtenkte svar. Vi på SPOF er opptatt av hele bildet, redusere smerte spontant, men også gjøre det vi kan biomekanisk for å få det til å vare.

fredag 1. august 2014

God helse er et mål for mange av våre pasienter, og den kan ulike varianter. Det kan være muligheten til å leke på gulvet med barnebarna, kunne se frem til en jobbdag uten hodepine eller løpe en times tur i skogen. For å nå egne mål kan mental trening, spisset fokus eller personlig innovasjon være det det lille ekstra som gjør at du lykkes.

Etter stadig økende etterspørsel innen slik veiledning har vi på SPOF startet et samarbeid med Anders Hov. Les mer om coaching på hans hjemmeside her. I disse dager gir han vekk gratis timer i et prosjekt nettopp innen målsetting. Ta kontakt, kanskje du er heldig og kommer med. Les mer her.

tirsdag 1. juli 2014

Åpningstider i ferietider..


SPOF holder åpent to dager i uka i fellesferien. De fleste av oss tar fri og nyter den fine sommeren. Det vil derfor være noe begrenset kapasitet på telefon og epost, men vi ringer opp igjen og svarer så raskt vi klarer.

Riktig god sommer til dere alle!

torsdag 12. juni 2014

Samarbeid til pasientenes fordel..

I de siste månedene har det blitt mye telefoner, epost og møter for å hjelpe pasienter videre.
Vårt slagord er jo nettopp "Vi hjelper deg videre!" og i praksis betyr dette daglig samarbeid med festleger, spesialister, trenere, profesjonelle coacher, kiropraktorer, ortopediingeniører mm. Tilfellet og formålet med kommunikasjonen kan være forskjellig.

Hver gang nye pasienter kommer til undersøkelse skriver vi epikrise til fastlege dersom pasienten synes dette er greit.. Bare dette kan ha stor betydning for medisinering, sykemelding og eventuell videre utredning røntgen, MR eller lignende.

I enkelte tilfeller er det også behov for en "second opinion", en vurdering fra en som er spesielt god på det aktuelle feltet. Dette kan være en lege med spesialisering innen feltet eller en terapeut vi kjenner med ekstra kompetanse på området. Her kommer nettverket inn.

Håper alle dere pasienter føler dere ivaretatt hos oss. Vi etterstreber tett samarbeid selv i en travel hverdag:)

onsdag 23. april 2014

Seminar på Olympiatoppen

Spennende fagseminar på Olympiatoppen i dag. På lista over foredragsholdere sto blant andre Carl Askling kjent for sitt forskningsarbeid på strekkskader i hamstring (bakside lår). Inspirerende å høre på og nyttig kunnskap å ta med seg tilbake til klinikken. 

fredag 28. mars 2014

Kurs i ultralyd diagnostikk

Den teknologiske utviklingen innenfor ultralyd diagnostiske apparater har gått frem med stormskritt de siste årene.. Nå er det ikke lenge før dette blir et tilbud også på SPOF. Bilde fra kurs i Oslo i helga.

lørdag 22. februar 2014

Foredrag for FK Donn

FK Donn er godt i gang med oppladning mot sesongstart. I dag foredrag fra SPOF på "Strekkskader og Langvarige lyskesmerter innen fotball" Hvordan kan man forebygge disse idrettskadene og hva gjør man når de oppstår? Spørr oss gjerne om du også interesserer deg for disse spørsmålene!

tirsdag 14. januar 2014

Flere behandlinsalternativer for Migrene

Migrene er en svært vanlig form for hodepine. Studier viser at opptil 12% av Norges befolkning rammes av plagene..
Heldigvis finnes det flere behandlingsalternativ.

Forskere fra St.Olavs Hospital har nylig undersøkt effekten av medikamentene candesartan og propranolol. Resultatet viste at begge har effekt på migrensymptomene, men det viste også at dersom du ikke responderer på det ene medikamentet, kan du god respondere på det andre.. Les mer her.

Osteopati har også dokumentert positiv effekt på Migrene gjennom en tysk studie fra 2011. Her rapporterte kvinnene som mottok osteopatisk behandling i oppfølgingsperioden signifikant lindring i smerte, en reduksjon i lengden av anfallene og en bedring i arbeidsevne. Les studien her.

Spør oss gjerne om behandlingsalternativer for din migrene.