mandag 23. november 2015

Endometriose

Er du plaget av sterke smerter ved menstruasjon?

Da kan det være du har endometriose. 
En sykdom som karakteriseres av sterke smerter ved menstruasjon og/eller eggløsning, som lindres dårlig ved smertestillende medikamenter. 
Endometriose er en kronisk sykdom, den er ikke dødelig men kan være meget smertefull. Forekommer hos 1 av 10 kvinner.

Men hva er endometriose?
I livmoren vokser det ett lag med «endometrium» hver måned. Dette vevet er det som støtes ut ved menstruasjon. Hos kvinner med endometriose, vokser dette vevet andre steder enn i livmoren. Det kan finnes på utsiden av livmor, på eggstokkene, bukhinne, blære og/eller tarm. Ved menstruasjon vil vevet på disse stedene også gjennomgå en blødning. Dette kan forårsake arrdannelse og sammenvoksinger av en eller flere av disse strukturene. Dette kan føre til sterkere smerter over tid i relasjon til menstruasjon. Andre komplikasjoner kan være cystedannelse, innsnevring i tarm- urin- eller eggleder.

Diagnosen endometriose stilles ved en grundig sykehistorie og gynekologisk undersøkelse av lege. Undersøkelsen kan eventuelt komplimenteres av ultralyd eller MR. For en sikker diagnose kreves en kikkhullsoperasjon.


For mer informasjon, spør oss på SPOF og se nettsiden www.endometriose.no

torsdag 12. november 2015

Velkommen Tine!!

Tine C Kelly Frigstad starter på SPOF kommende onsdag. Vi har den siste måneden hatt stor pågang på klinikken og gleder oss nå til å kunne imøtekomme etterspørselen etter fysioterapi. Tine utfyller vår fagkompetanse på flere felt og vi ser fram til å jobbe med henne.. Hun er også en veldig hyggelig dame! Dette blir bra:) Les mer om våre kvalifikasjoner på vår hjemmeside http://spof.no/omoss.html