Fibromyalgi er en relativt vanlig diagnose og noe vi se ser ofte på SPOF. Forekomsten i Norge har blitt målt til 3,2% (5,2 av 100 kvinner, og 0,9 av 100 menn).
Tidligere har man visst lite om hva som skjer i kroppen ved fibromyalgi, nå vet vi heldigvis noe mer..
Diagnosen stilles ved å ha 11 av 18 tydelig ømme triggerpunkter, og at disse har hatt en varighet på over 3 måneder. Smertene er lokalisert i muskler og/eller muskelsenefester. De er ikke nødvendigvis lokalisert på samme sted, men avhenger av aktivitet, tid på døgnet og andre stressende faktorer.
I studier på fibromyalgi er det oppdaget forandringer i enkelte nevrotransmittersubstanser i nervesystemet. Det er funnet 2-3 ganger høyere substans-P verdier i ryggmargsvæsken, samt mindre mengder serotonin. Funksjonen til disse substansene er å videresende eller redusere signaler angående smerte mellom nervene våre på vei til hjernen. Dette kan forklare hvorfor signaler fra kroppen oftere resulterer i smerter.
Vi vet også at fibromyalgi pasienter har problemer med å sove om natten. Under den dype søvnen restitueres kroppen og cellene våre «repareres». Når man sjeldnere når denne dype søvnen kan det resultere i redusert «reparasjon». Det er også oppdaget nedsatte mengder veksthormon, som også er viktig for reparasjon og vekst. Til sammen kan dette være med å forklare opplevelsen av manglende restitusjon og økt smerte. For mer informasjon se her.
Vi er altså noe klokere.. For å lette smerter må man gjøre noe med nervesignalene før, eller fra, de oppstår muskulaturen til de forsterkes og når bevisstheten, og man må ha en fornuftig tilnærming til restitusjonen. Her finnes det mange spennende veier å gå både med manuell behandling, trening og kombinerte tiltak. Spør oss gjerne mer om behandling av fibromyalgi.
For mer informasjon se også forbundet for fibromyalgi sin hjemmeside, se her.