tirsdag 17. desember 2013

Utvidelse på SPOF

Endelig kan vi presentere Lars Knudsen som ny fysioterapeut på SPOF. Vi har kjent Lars lenge gjennom osteopatistudier, tidligere jobber og samarbeid gjennom Aktiv Helse. Vi gleder oss over å ha fått han inn på klinikken!

torsdag 7. november 2013

Nytt samarbeid - utvidet nettverk!

I går var det kickoff for Sørlandsparken nyetablerte nettverk, Helse Sørlandsparken. Dette er et samarbeid vi virkelig håper at kommer dere pasienter til gode! Parken har etterhvert samlet mye kompetanse, ulike profesjoner og i det hele tatt et bredt tilbud innen helse.. Nå vil vi jobbe tettere for å kunne hjelpe enda flere.

Vi gleder oss over utvidet samarbeid!

Se hvilke tilbud som finnes i nettverket her.

torsdag 31. oktober 2013

Gravidmåned

I oktober har det dukket opp gravide både her og der.. Norsk befolkning er i vekst både i følge statistisk sentralbyrå og klinikkens venterom.
På SPOF tenker vi helse for mor, barn, symmetri, gode kompensasjoner, stabilitet mm. når vi jobber med gravide kvinner. Kroppen utvikles raskt i takt med barnets vekst, og det er kanskje ikke så rart at det dukker opp noen utfordringer på veien. Hormonspeilet viser store endringer og med tid og stunder kommer store endringer i fysikkens biomekanikk (tyngdepunkt og akser). Det er en interessant utvikling.. Her er noen linker med aktuell forskning og fagartikler.

Kvinneguiden, 10 råd, Elden, H 2008, Nikolaus, K 2011, tidsskriftet for legeforeningen.

torsdag 3. oktober 2013

Samarbeid med satsende Sørlendinger..

Denne uka har vi inngått et samarbeid med Kristiansand Orienteringsklubb og Team Current Rowing (Kristiansand Roklubb). SPOF vil bistå klubbene med forebyggende arbeid, screening, temakvelder og oppfølging av idrettsskader. Vi gleder oss til et samarbeid med engasjerte trenere, satsende utøvere og masse positiv idrettsenergi.

tirsdag 27. august 2013

Antibiotikabehandling for ryggsmerter

I det siste har vi fått mange spørsmål angående antibiotikabehandling for ryggsmerter. Bakgrunnen for disse spørsmålene er trolig en spennende nytenkende dansk studie som ble publisert tidligere i år (Albert HB et al 2013). De danske forskerne som utførte studien hadde en teori om at enkelte bakterier innad i ryggen etter et prolaps kunne bidra til å opprettholde en skade på ryggvirvlenes endeplate (modiske forandringer). De testet derfor ut antibiotikabehandlingen på ryggpasienter med MR resultat som viste nettopp disse modiske forandringene type 1. Resultatet var meget bra! Pasientene som fikk antibiotikabehandlingen ble signifikant bedre enn de med placebo. Behandlingen viste seg også å ha en varig effekt på over 6 mnd etter avsluttet behandling..

Har du påvist modiske forandringer på MR anbefaler vi deg å kontakte fastlegen din angående denne typen behandling.

Les mer om den danske studien her.

tirsdag 4. juni 2013

Skulder impingement


Skulderimpingement ( sholulder impingement syndrome ) beskrives i mange artikler som den vanligste årsaken til skuldersmerter. Diagnosen ble først beskrevet av Charles Neer i 1972. Han beskrev tilstanden som en kompresjon av ulike bløtdeler (sene, slimpose..) mellom overarmens hode og den overforliggende beinstrukturen acromion. I etterkant av dette har man blitt mer og mer presis i beskrivelsen av skaden som kan omfatte seneavrivning, sene"betennelse" (tendinopati), slimposebetennelse, forkalkning mm.

I dag vet vi også mer om behandling. Mange store studier og artikler (Michener LA, 2004. Faber E, 2006. Walther M, 2004. Green S, 2003 og Desmeules F, 2003) har vist at tiltak for økt bevegelighet og styrke er veien å gå. Men for å oppnå effekt er det mye som tyder på at man må være spesifikk i fremgangsmåten (Holmgren T, 2012)

Først rett diagnose, så riktige tiltak!

torsdag 23. mai 2013

Akuttbehandling i skogen..

Ankelovertråkk, fall på kne og støtskader fra pinner i låret ..ja det er noen av de vanligste skadene i orientering. Skulle du være uheldig med en av disse er det særlig kompresjon med støttebandasje som gjelder. Denne legges på så rask som mulig og hindrer hevelse om skadestedet. I tillegg kan is benyttes smertelindrene og tildels også for å hindre hevelse. Denne kan legges på skadeområdet i 20min av og på flere ganger de påfølgende timene.. Tidlig akuttbehandling er viktig! Ta gjerne med deg en kompresjonsbandasje i bilen ut til trening. God tur!

onsdag 22. mai 2013

Osteopati med refusjon..?

Norges Osteopatforbund jobber hardt for at faget skal innlemmes i Norsk Helsevesen. Vi er stadig nærmere en autorisasjon hvilket vil kunne gi pasientene refusjon for behandling. Vil du være med å støtte prosessen. Gå inn på denne linken.

tirsdag 30. april 2013

Prøv ut yoga for ryggen..

Flere studier viser positiv effekt av yoga på langvarige korsryggsmerter, et studie har også vist gode resultater med en uke intensiv trening (her). På klinikken gir vi ofte våre pasienter yoga inspirerte bevegelighetsøvelser. På youtube finner du de fleste kjente øvelsene, men ønsker du å prøve ut en fullverdig treningsøkt, test ut en av filmene på denne nettsiden (her). Verd et forsøk?

fredag 8. mars 2013

Inspirerende kurs om løpeskader

I to dager har vi nå hørt på fysioterapeut og PhD Richard Willis. Denne karen er noe av det råeste man kan spore opp innen biomekanisk løpsanalyse og har publisert mange spennende artikler innen feltet. Kan løpeskader ha sin kjerne / årsak i løpesettet? I undersøkelse av disse skadene er analyse av løperens hælisett, grad av knebøy, hofteoprasjon og bekkenposisjon sentral. Vi fortsetter å lete etter årsaken... Spørr oss om løpsanalyse i forhold til din skade.

onsdag 6. februar 2013

Navneskifte

I forbindelse med utvidelse i Arendal skifter vi nå fra "Sørlandsparken Osteopati & Fysioterapi" til "Sørlandet Osteopati & Fysioterapi" Takker Geir Haugeberg som har lagt til rette for oss på Stoa, og alle dere fornøyde pasienter som anbefaler oss på kryss og tvers av Sørlandet:)

tirsdag 8. januar 2013

Reduser nakkesmerter med trening

Flere studier viser at styrketrening kan gi mindre nakkesmerter. En liten dansk studie med 42 kvinner benyttet et program med fem enkle øvelser, damene trente 20 minutter 3 ganger i uka i 10 uker.. Resultatene var utrolige. Etter 10 uker opplevde damene en smertereduksjon på 80%, og etter ti nye uker 50%. Verd et forsøk? Les mer og se øvelsene her. Her er noen andre interessante lenker til trening av nakke: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090380105000029 http://www.stami.no/fem-enkle-ovelser-kan-minske-nakkesmerter http://www.trening.no/helse/8305.o2.html