mandag 19. november 2012

Basistrening

Smilende, men enda støl i mage og rygg etter forrige ukes basistrening med Stig W. Ågedal Mortensen og Agder Idrettskrets Ønsker du å utfordre deg selv innenfor en kreativ og moro treningsform? Da anbefales basistrening. Her kan du til de grader teste ut egne evner innenfor balanse, koordinasjon, styrke, spenst, bevegelighet mm. Mange treningssentre tilbyr timer på dette feltet, men du kan også prøve det ut selv hjemme på stuegulvet med pc`en eller ipad`en foran deg. Se Olympiatoppens brede utvalg av øvelser innen basistrening, klikk her for å se videoene. Se også hva Olav Tufte sier om basistrening, her. Bilde fra basistrening i Gimlehallen

fredag 2. november 2012

Isjiassmerter fra dyp setemuskel

Utstrålende smerter fra rygg til lår og legg kan ofte være vanskelig å forstå seg på for den som opplever de. Noe av grunnen til det er trolig nervesystemets mange finurligheter.. Bekkenleddet kan gi refererte smerter til baksiden av sete og låret, prolaps kan gi ryggsmerter og utstråling i leggen, og en dyp setemuskel (piriformis) kan også gi disse symptomene. Men hvorfor gir disse strukturene smerter andre steder enn der de selv er lokalisert? I det første tilfellet er det slik at alle ledd i kroppen mottar og sender informasjon gjennom ulike nerver. Nervene som sender smertesignaler fra bekkenleddet sender også smertesignaler fra andre områder i kroppen. F.eks setemuskulatur og deler av huden bak på låret. Dette forvirrer hjernen og fører til at man i enkelte tilfeller opplever smerten på baksiden av låret selv om det opprinnelig kommer fra bekkenleddet. Dette kalles referert smerte. I de to neste tilfellene med prolaps og piriformissyndrom er tilfelle noe av det samme, men likevel ganske annerledes. Her er det snakk om en direkte irritasjon av en nerve som fører til smerte et annet sted. Ved prolaps skjer denne irritasjonen der nerva passerer ut av ryggraden og forbi mellomvirvelskiva, se bilde.
Ved piriformissyndrom er det isjiasnerva som irriteres der den kan klemmes av tett opptil den dype setemuskelen ..i enkelte tilfeller (11-12% av befolkningen) passerer faktisk deler av nerven igjennom muskelen, se bilde.
En slik irritasjon av nerverot eller nerve kan gi smerter lokalt, men også ut i beinet der hvor nerven til vanlig oppfatter smerte. For prolaps og piriformissyndrom er dette ofte legg og fot. Anatomien er spennende og forskjellene er mange.. Heldigvis har vi gode tester som kan hjelpe oss til å skille disse årsakene fra hverandre.

torsdag 1. november 2012

Mindfulness

Som en oppfølger til innlegget om kognitive søvnteknikker kunne det vært interessant å skrive litt om Mindfulness. Dette er en eldgammel buddhistisk teknikk som har kommet tilbake for fullt den siste tiden..

Mindfulness handler om å fokusere tankene inn mot det kroppen kjenner / sanser. Hjernen vår får hvert sekund inn utallige inntrykk fra hender, hud, øyne, ører, tunge mm. Mesteparten av dette når aldri vår bevissthet, altså siler hjernen ut det den mener vi har "nytte" av. Men hva er det vi går glipp av, og til hvilken pris? Forskere har i mange studier vist at "mindfulless based cognitiv therapy" reduserer stress og demper lett angst / uro i kroppen. Er det rart jakt er avstressende / avkoblende? ..det man gjør i skogen er jo nettopp, lytte, lukte og holde øynende åpne for viltet:)

Forskere har faktisk også klart å vise denne effekten ved MR bilder av hjernen. Etter åtte uker med bruk av Mindfulness kan man nemlig se en redusert tetthet i en av hjernens strukturer (amygdala) som har med stress å gjøre. Men trenger man være stresset for å ha nytte av den buddhistiske teknikken? Kanskje ikke.. I den samme studien av Britta Hölzel har man også vist en økt tetthet i en hjernestruktur (hippocampus) som har med læring og hukommelse å gjøre. Spennende!! Klikk deg inn på en av linkene om du ønsker du å lese mer om mindfulness for familien, mannen-i-gata eller for kreftsyke.