fredag 2. november 2012

Isjiassmerter fra dyp setemuskel

Utstrålende smerter fra rygg til lår og legg kan ofte være vanskelig å forstå seg på for den som opplever de. Noe av grunnen til det er trolig nervesystemets mange finurligheter.. Bekkenleddet kan gi refererte smerter til baksiden av sete og låret, prolaps kan gi ryggsmerter og utstråling i leggen, og en dyp setemuskel (piriformis) kan også gi disse symptomene. Men hvorfor gir disse strukturene smerter andre steder enn der de selv er lokalisert? I det første tilfellet er det slik at alle ledd i kroppen mottar og sender informasjon gjennom ulike nerver. Nervene som sender smertesignaler fra bekkenleddet sender også smertesignaler fra andre områder i kroppen. F.eks setemuskulatur og deler av huden bak på låret. Dette forvirrer hjernen og fører til at man i enkelte tilfeller opplever smerten på baksiden av låret selv om det opprinnelig kommer fra bekkenleddet. Dette kalles referert smerte. I de to neste tilfellene med prolaps og piriformissyndrom er tilfelle noe av det samme, men likevel ganske annerledes. Her er det snakk om en direkte irritasjon av en nerve som fører til smerte et annet sted. Ved prolaps skjer denne irritasjonen der nerva passerer ut av ryggraden og forbi mellomvirvelskiva, se bilde.
Ved piriformissyndrom er det isjiasnerva som irriteres der den kan klemmes av tett opptil den dype setemuskelen ..i enkelte tilfeller (11-12% av befolkningen) passerer faktisk deler av nerven igjennom muskelen, se bilde.
En slik irritasjon av nerverot eller nerve kan gi smerter lokalt, men også ut i beinet der hvor nerven til vanlig oppfatter smerte. For prolaps og piriformissyndrom er dette ofte legg og fot. Anatomien er spennende og forskjellene er mange.. Heldigvis har vi gode tester som kan hjelpe oss til å skille disse årsakene fra hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar