torsdag 1. november 2012

Mindfulness

Som en oppfølger til innlegget om kognitive søvnteknikker kunne det vært interessant å skrive litt om Mindfulness. Dette er en eldgammel buddhistisk teknikk som har kommet tilbake for fullt den siste tiden..

Mindfulness handler om å fokusere tankene inn mot det kroppen kjenner / sanser. Hjernen vår får hvert sekund inn utallige inntrykk fra hender, hud, øyne, ører, tunge mm. Mesteparten av dette når aldri vår bevissthet, altså siler hjernen ut det den mener vi har "nytte" av. Men hva er det vi går glipp av, og til hvilken pris? Forskere har i mange studier vist at "mindfulless based cognitiv therapy" reduserer stress og demper lett angst / uro i kroppen. Er det rart jakt er avstressende / avkoblende? ..det man gjør i skogen er jo nettopp, lytte, lukte og holde øynende åpne for viltet:)

Forskere har faktisk også klart å vise denne effekten ved MR bilder av hjernen. Etter åtte uker med bruk av Mindfulness kan man nemlig se en redusert tetthet i en av hjernens strukturer (amygdala) som har med stress å gjøre. Men trenger man være stresset for å ha nytte av den buddhistiske teknikken? Kanskje ikke.. I den samme studien av Britta Hölzel har man også vist en økt tetthet i en hjernestruktur (hippocampus) som har med læring og hukommelse å gjøre. Spennende!! Klikk deg inn på en av linkene om du ønsker du å lese mer om mindfulness for familien, mannen-i-gata eller for kreftsyke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar