onsdag 19. desember 2012

SPOF utvider med klinikk i Arendal

Fra nyttår utvider vi med klinikk på Stoa, Arendal. Det har vært et bra år med mye pågang etter fjorårets åpning av ny klinikk i Sørlandsparken. Nå gleder vi oss til å starte i Aust-Agder!

søndag 9. desember 2012

Uanmeldt førjulsstemning

I dag hadde strømmen har gått i store deler av Sørlandsparken.. Heldigvis hadde Morten handla inn julelys og pepperkaker. Det ble en spesiell førjulsstemning og en noe anderledes behandling for mandagens første pasienter:)

mandag 19. november 2012

Basistrening

Smilende, men enda støl i mage og rygg etter forrige ukes basistrening med Stig W. Ågedal Mortensen og Agder Idrettskrets Ønsker du å utfordre deg selv innenfor en kreativ og moro treningsform? Da anbefales basistrening. Her kan du til de grader teste ut egne evner innenfor balanse, koordinasjon, styrke, spenst, bevegelighet mm. Mange treningssentre tilbyr timer på dette feltet, men du kan også prøve det ut selv hjemme på stuegulvet med pc`en eller ipad`en foran deg. Se Olympiatoppens brede utvalg av øvelser innen basistrening, klikk her for å se videoene. Se også hva Olav Tufte sier om basistrening, her. Bilde fra basistrening i Gimlehallen

fredag 2. november 2012

Isjiassmerter fra dyp setemuskel

Utstrålende smerter fra rygg til lår og legg kan ofte være vanskelig å forstå seg på for den som opplever de. Noe av grunnen til det er trolig nervesystemets mange finurligheter.. Bekkenleddet kan gi refererte smerter til baksiden av sete og låret, prolaps kan gi ryggsmerter og utstråling i leggen, og en dyp setemuskel (piriformis) kan også gi disse symptomene. Men hvorfor gir disse strukturene smerter andre steder enn der de selv er lokalisert? I det første tilfellet er det slik at alle ledd i kroppen mottar og sender informasjon gjennom ulike nerver. Nervene som sender smertesignaler fra bekkenleddet sender også smertesignaler fra andre områder i kroppen. F.eks setemuskulatur og deler av huden bak på låret. Dette forvirrer hjernen og fører til at man i enkelte tilfeller opplever smerten på baksiden av låret selv om det opprinnelig kommer fra bekkenleddet. Dette kalles referert smerte. I de to neste tilfellene med prolaps og piriformissyndrom er tilfelle noe av det samme, men likevel ganske annerledes. Her er det snakk om en direkte irritasjon av en nerve som fører til smerte et annet sted. Ved prolaps skjer denne irritasjonen der nerva passerer ut av ryggraden og forbi mellomvirvelskiva, se bilde.
Ved piriformissyndrom er det isjiasnerva som irriteres der den kan klemmes av tett opptil den dype setemuskelen ..i enkelte tilfeller (11-12% av befolkningen) passerer faktisk deler av nerven igjennom muskelen, se bilde.
En slik irritasjon av nerverot eller nerve kan gi smerter lokalt, men også ut i beinet der hvor nerven til vanlig oppfatter smerte. For prolaps og piriformissyndrom er dette ofte legg og fot. Anatomien er spennende og forskjellene er mange.. Heldigvis har vi gode tester som kan hjelpe oss til å skille disse årsakene fra hverandre.

torsdag 1. november 2012

Mindfulness

Som en oppfølger til innlegget om kognitive søvnteknikker kunne det vært interessant å skrive litt om Mindfulness. Dette er en eldgammel buddhistisk teknikk som har kommet tilbake for fullt den siste tiden..

Mindfulness handler om å fokusere tankene inn mot det kroppen kjenner / sanser. Hjernen vår får hvert sekund inn utallige inntrykk fra hender, hud, øyne, ører, tunge mm. Mesteparten av dette når aldri vår bevissthet, altså siler hjernen ut det den mener vi har "nytte" av. Men hva er det vi går glipp av, og til hvilken pris? Forskere har i mange studier vist at "mindfulless based cognitiv therapy" reduserer stress og demper lett angst / uro i kroppen. Er det rart jakt er avstressende / avkoblende? ..det man gjør i skogen er jo nettopp, lytte, lukte og holde øynende åpne for viltet:)

Forskere har faktisk også klart å vise denne effekten ved MR bilder av hjernen. Etter åtte uker med bruk av Mindfulness kan man nemlig se en redusert tetthet i en av hjernens strukturer (amygdala) som har med stress å gjøre. Men trenger man være stresset for å ha nytte av den buddhistiske teknikken? Kanskje ikke.. I den samme studien av Britta Hölzel har man også vist en økt tetthet i en hjernestruktur (hippocampus) som har med læring og hukommelse å gjøre. Spennende!! Klikk deg inn på en av linkene om du ønsker du å lese mer om mindfulness for familien, mannen-i-gata eller for kreftsyke.

onsdag 26. september 2012

Søvnproblemer?

I følge forsker Børge Sivertsen ved UiB er søvnproblemer en av de vanligste helseplagene her i landet. Omtrent hver tredje voksne person rapporterer om dårlig søvn av og til, og kroniske plager ses hos 10% av befolkningen (Morin et al 2006). Sammen med kolleger har han sammenlignet effekten av søvnmedisiner, placebo og kognitiv adferdsterapi. Resultatene er interessante. Innlæring av ulike øvelser, søvnrestriksjoner og evnen til å kontrollere tankene kan altså gi meget gode resultater, se artikkel her. På spof har vi den siste tiden sett flere pasienter med muskel og skjellet plager kombinert med søvn vansker. En logisk sammenheng her er kroppens manglende evne til restitusjon ved redusert søvn. Og nok en gang.. Skal man bli bra av sin plage / lyte, så må man ta tak i årsaken!:) Her er noen enkle teknikker som kan hjelpe deg til bedre søvn, se her. God natt!

søndag 12. august 2012

Rosa, blå og svart sportsteip?

Du har kanskje sett den brukt i OL de siste ukene.. Rosa, blå, svart og brun teip klistret opp etter spreke utøvere. Kinesioteip brukes mer og mer innen idretten. Den elastiske "strikk" teipen har mange potensielle positive effekter og teoriene til hvorfor den skal virke er mange. En av teoriene er at de nærvesignalene den sender til hjernen gjennom å hele tiden strekke huden, utkonkurrerer signaler som lett smerte eller f.eks en følelse av en lett strekk/spenning i muskulaturen ..spennende!! Les også hva CNN skriver om teipen her.

lørdag 7. juli 2012

Sommel, sol, makrell og vitamin D

Med sommer og sol kommer det en unik sjanse for å ta inn det unike D-vitaminet ..som de fleste kjenner til produserer kroppen dette selv ved at huden "utsettes" for, eller skal vi heller si "nyter", sollys! Det ikke alle kjenner til er vitaminets svært spesielle effekt på helse. Forskere jobber intenst med å kartlegge denne virkningen. Foreløpig er det knyttet opp til mulig forebygging og bremsing av sykdommer som leddgikt, diabetes, diverse tarmsykdommer og mye mer. Det spekuleres f.eks i at vitaminet gjør hjernen vår raskere når vi blir eldre ..men det har også dokumenterte velkjente effekter. Bl.a styrker det skjelletet vårt via kalsium og det styrker / regulerer immunforsvaret. Det blir spennende å se endelelige resultatet av dette. Kanskje kan dette forklare hvorfor disse autoimmune sykdommene er så utbredt her oppi "mørke nord"? Rådet er i hvertfall klart. Kom dere ut og nyt sola når vi har den / får den:)!..og spis sørlandets sommerfisk, makrellen. Den inneholder masse Vitain D

fredag 22. juni 2012

Kontor til inspirasjon!

Må si at jeg er veldig godt fornøyd med tegningene og resultatet til Tørres, arkitekten bak klinikklokalene ..men det hadde ikke vært meg i mot å hatt disse kontorfasilitetene til daglig heller:)

Samling i Sveits

onsdag 6. juni 2012

Fri behandling av fotballskader!

Fotballsesongen er i god gang og det er snart tid for sommerens høydepunkt for mange miniputter - fotballcup! La oss alle håpe det går fint for seg og at vi får en riktig god sommer ..men skulle det oppstå en skade er det fint å vite at alle med vanlig fotballforsikring gjennom klubb kan benytte skadetelefonen til Norges Fotballforbund. SPOF er en av få som har gjennomgått kvalitetsikring og tegnet avtale med Idrettens Helsesenter. Dette vil si at du kan få fri behandling av fotballskaden her på klinikken! ..men husk å ringe 04420 først.

mandag 7. mai 2012

Pikking og stikking ut i armen?

Mange har sikkert hørt at hjerteinfarkt kan gi nummenhet og smerter ut i venstre arm.. Dette er tilfelle, men langt ifra den vanligste årsaken til disse symptomene.

Den siste uka har det vært tre pasienter inne med nummenhet og strålende smerter i armen. Ved to av disse fant man ved undersøkelse en diagnose man kaller thoracic outlet syndrome. Oversatt til norsk vil dette si at de hadde nummenhet og smerter i armen på grunn av klem på årer og en eller flere nerver. Disse kan nemlig avklemmes der hvor de har relativt trange pasasjer på vei ut i armen: mellom to lange halsmuskler, under kragebeinet mot første ribbein og under den lille brystnuskelen, se bilde. Behandlingen av dette er ganske grei.. Frigjøre passasjene ved hjelp av tøyninger og mobilisering av ledd.

Spennende diagnose!

onsdag 2. mai 2012

Student på SPOF

Denne uka har vi hatt student på klinikken. Stian Hæstad fra Høgskolen i Oslo har vært et friskt innspill:) Takker for imøtekommende pasienter som villig har stilt opp!

lørdag 14. april 2012

Landslagssamling i Sveits

Denne ukas kasus er eliteutøver i orientering. Skaden er langdistansekne / runners knee, som er blant topp fem av skader i denne idretten. Utfordringen med langdistanse kne er ofte og oppdage det tidlig nok til å begrense omfanget. Tidlig justering av trening for optimal tildeling er svært sentralt. I tillegg kan mange behandlingstiltak være aktuelle avhengig av hva man finner ved undersøkelse..

På bilde ser du kinesioteiping av skaden i siste opptreningsfase.

onsdag 28. mars 2012

Pizzabaker med ryggsmerter


Ryggsmerter er en tilstand vi ser mye til som både osteopater og fysioterapeuter. Her om dagen fikk jeg inn en pizzabaker med akutte korsryggsmerter. Tiden var knapp, pizzaer skulle i ovnen!

Etter en halvtime med undersøkelse var det bare å begynne å behandle..

Her er litt om hvordan vi tenker rundt akutt ryggbehandling. I osteopatien bruker vi ofte myke fascie og muskelteknikker sammen med manipulasjonsteknikker. Teknikkvalget baserer seg på hva man finner ved undersøkelse. I tillegg har vi gode retningslinjer basert på ryggforskning, f.eks european guidelines of low back pain. som er til god hjelp for oss i helsevesenet. Enkelt ryggsmerter velger vi også å videresende til annet helsepersonell for komplimenterende undersøkelse. Dette er tilfelle ved enkelte "spesifikke ryggsmerter" hvor kirurgi bør vurderes. Vi på SPOF er svært nøye i undersøkelsen for å kartlegge ev. slike tilstander.

(ps. vi gjør oppmerksom på at disse pasientbeskrivelsene er helt anonyme, og at små endringer kan gjøres for at pasienten ikke skal kunne kjennes igjen)

lørdag 3. mars 2012

Pasient med krystallsyke


I noen innlegg fremover tenker vi å presentere ulike spennende pasientkasus. Tenker dette kan være interessant og kanskje til hjelp om noen av dere leserne har lignende symptomer..

Første kasus var en dame på 46 år som kom inn med svimmelhet denne uken. Svimmelheten hadde oppstått akutt for en drøy uke siden, hadde en karakter hvor damen opplevde at "verden snurret", hun var kvalm, ustødig og dette ble verre av hodebevegelser. Hun var henvist fra sin fastlege med krystallsyke / BPPV. Ganske riktig var undersøkelsen tydelig på at dette rett diagnose. Det som er spesielt interessant med denne diagnosen er hvor raskt man responderer på enkel behandling (se bilde under). Etter bare 15 minutter kunne damen gjøre alle hodebevegelser uten å utløse svimmelhet ..spennende!

Takker for henvisning fra lege. Utrolig bra når det stilles gode diagnoser og bra for pasienten at de henvises raskt. Les her om at svimmelhet koster samfunnet 120 millioner i året.

mandag 20. februar 2012

Varig effekt..

Om du startet styrketreninga etter å ha sett forrige blogginnlegg, så kan du glede deg over denne nyheten: langtidseffekten av treninga er nemlig betydelig lenger enn man tidligere har trodd! Se her

søndag 5. februar 2012

Tid for styrketrening?

Neste uke komme endelig styrketreningapparatet vi har ventet på: Verte BMW109 4 stasjoners multigymapparat. Pågangen har vært så stor for leverandøren at det har tatt nesten et halvt år.. Januar og februar er høytid på treningssentrene. Er du en av dem som trener eller ønsker å trene opp muskulaturen i vinter. Ta en kikk på disse artiklene om styrketrening for muskelvekst, for kjernemuskulatur, for barn mm. Følg linken her.

lørdag 28. januar 2012

Osteopat på God morgen Norge

Tirsdag var Osteopat Line Rølvaag-Juberg på God morgen Norge.. Flott ambassadør for faget! Se linken under for å lese om behandlingen av Nora(12) og svarene på mange seerspørsmål her.

lørdag 14. januar 2012

Trening og teiping med orienteringslandslaget

Årets første samling med orienteringa er i gang.. Halden byr på bar bakke og sol fra himmelen. Utøverne byr godt humør og løse ankler:) På bilde forebyggende teiping av intet mindre enn overtråkk, mottråkk og beinhinne på verdensmester Carl Waaler Kaas..